Foto utrinki Plesnega ognjemeta 2023:

1. Plesna predstava RAZBRSKAVANJA

Smo v svetu algoritmov, ki naj bi služili kot orodja za olajšanje opravil in digitalno povezovanje.
Toda, ali smo resnično gospodarji teh orodji ali postajamo zgolj njihovi sužnji?
Vsak klik na spletu, vsaka objava na družbenih omrežjih je v resnici le še ena sled, ki jo puščamo za sabo v brezdušnem digitalnem prostoru.
Nabiralci podatkov smo postali ujetniki informacijskih oblakov, ki obljubljajo povezanost, a nas v resnici potiskajo v osamljenost. Nemoralno izpostavljenost naših najintimnejših trenutkov v zameno za trenutni digitalni ugled pušča trajne in pogosto uničujoče posledice.
Digitalne zasvojenosti se ne da preprosto izbrisati s tipko »DELETE«. Smo postali sužnji lastnih naprav, zaslonov in obljub neomejenih možnosti?
ZATO PREDLAGAM,
da prebudimo primarno radovednost, raziskujmo notranja odkritja ter se sprehodimo po oblakih domišljijskega sveta, ki nam ponuja različne odtenke lastnih algoritmov.

Ideja in koncept: Saša Lončar
Koreografija: Ana Romih in Saša Lončar
Avtorska glasba: Tomaž Štular
Kostumografija: Tina Pavlin
Video: Beno Novak

2. Predstava MALA ŠOLA POTAPLJANJA

Po dolgem premoru od umetniškega ustvarjanja je leta 2023 Nina Meško zbrala material iz svojih plesnih predstav (fotografije, zapiske, glasbo, kritike) in ga predala svoji hčerki Lani Kariž Meško, nadobudni plesalki, ki o Nininem plesnem delu »ni vedela skoraj nič, nikoli ga ni videla, ne v živo, ne na videu«. Lana in Nina sta se potopili v Ninin privatni arhiv in v globočinah telesa odkrivali tako skupne poteze kot tudi obrise razlik. Poudarek odrskega dela drsi iz intertelesnega proti intratelesnemu, od vprašanja funkcije plesa in koreografije pri oblikovanju skupnosti k bolj intimnemu vprašanju »shranjevanja izkušenj v gibih, kretnjah in ritmu«.

Avtorici: Nina Meško in Lana Kariž Meško; v sodelovanju z Petro Veber in Jasmino Založnik
Produkcija: Maska Ljubljana

Vsem sodelujočim se močno zahvaljujemo za sodelovanje!
Ekipa Qulenium 🙂

Foto: Matija Lukić