Umetniško avdiovizualno delo Bela senca glasno poje je produkt večplastnega projekta Sledi (2020), avtorice Urške Medved, ki se v svojem bitu sprašuje o tem, kaj se zgodi po končanem performansu – z objekti in s samim performativnim delom. Je res njegov konec, ko z aplavzom performer odide iz odra?

Nastal je z željo po nadgradnji posnetega – tako končni produkt ni le kolaž zaporednih sekvenc performativnega giba, temveč s subtilno spremembo toka dogodkov ustvari nov izviren produkt s celostno umetniško vrednostjo. Film Bela senca glasno poje govori o sencah – nečem, kar nas navdaja s strahom, nečem, v čemer so skriti tabuji, o nečem, kar je skrito zadaj, nečem, česar ne vidimo. O strahu, utesnjenosti, ujetosti v mejah, ki smo si jih zarisali sami in/ali tistih, ki nam jih je dala okolica. Prek giba, zvoka in barvnega spektra film prikaže transformacijo. Poleg primarno pomembnega vizualnega in konceptualnega daje filmu velik pomen tudi zvok; ta je bistven pri ustvarjanju atmosfere in poudarjanju čutnih zaznav.

Video Bela senca glasno poje se je predvajal tudi na letošnjem Kavč festivalu 2022 in je zasedel svoje mesto v Hostlu Tresor. Tam se je vrtel kar tri dni – 17., 18., in 19. marca 2022.

Ideja in performans: Urška Medved

Glasba in vokal: Mhairi Ann Fraser

Mentor: doc. mag. Katja Burger Kovič

Kamera: Hana Obreza, Helena Pernow, Aleša Fojkar, Urška Medved

Montaža: Urška Medved

Produkcija: KUD Qulenium

Koprodukcija: KD Qulenium, Zavod Carnica

Podpora: JSKD